Ciurichiečiai Kultūra Miestas Tradicijos

Zwänzgerle – velykinė Ciuricho tradicija

Nuo XVIII a. besitęsianti Ciuricho velykinė tradicija kasmet šv. Velykų pirmadienio rytą vyksta jaukioje Rüden aikštėje šalia miesto Rotušės. Čia margučiai masiškai daužomi ne vienas į kitą, o į 20 rapenų monetas, todėl ir tradicijos pavadinimas Zwänzgerle (zwanzig – 20).

Vaikai ir vaikais besijaučiantys laiko slidininko pirštine apmautoje rankoje margutį ir kviečia mesti į jį monetą. Jeigu moneta neįstringa į margutį, margučio šeimininkas monetą pasiima. O jei įstringa, taiklusis metikas pasiima ir margutį, ir monetą.

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad neturėtų būti sudėtinga įstrigdinti monetą į lukštą, bet pabandykite patys ir įsitikinsite, kad tai – daug darbo reikalaujantis įgūdis!

Šv. Velykų pirmadienį Ciuricho senamiesčio laikikai ir metikai atkakliai kovoja dėl margučių ir monetų, kvartalo pučiamųjų orkestras raito melodijas, žvanga krentančios ant akmens grindinio monetos, į visas puses lekia dūžtantys margučių lukštai, visų akys spindi ir pamažu išsipūtusių suaugusių kišenių turinys persikrausto į mažas, spalvotas vaikų piniginaites ir kišenėles…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *