Aktualijos Ciurichiečiai Istorija Kultūra Miestas Tradicijos

Šįmet gildijų šventėje – neįtikėtinas proveržis

Ciuriche šį ilgą savaitgalį vyksta Šešiadūžis (Sechseläuten)! Viduramžių senumo miesto šventė primena užgavėnių ritualus: sekmadienį vaikų paradas lydės 3,4 m ūgio prikimštą sprogmenų čiučelą, vardu Böögg į pagrindinę miesto aikštę, kuri taip ir vadinasi – Šešiadūžio aikštė.

Pirmadienį popiet prasidės veiksmas: miesto gatvėmis žygiuos istoriniais kostiumais pasipuošę gildijų atstovai, juos gėlėmis sveikins moterys. Iki šiol gildijoms gali priklausyti tik vyrai ir šįmet pirmąkart miesto istorijoje vynininkų gildija nusprendė pabandyti leisti dalyvauti iškilmingoje eisenoje ir moteris. Jei viskas klosis gerai (nelabai suprantu, kas gali tokio nutikti. Skandalas? Neatlaikomas kitų gildijų pasmerkimas?), šios gildijos vyrai gal net svarstys pasiūlymą atverti savo duris ir joms!

Visa kita bus kaip įprasta: gros 30 orkestrų, krūvos garbingų svečių, valdžios vyrai, didelės ir mažesnės žvaigždės ir žvaigždūnai dardės arklių tempiamais vežimais, išpuoštais žirgais jos raiteliai, o Miunsterio aikštės fontane vietoj vandens trykš baltas vynas!

O vakare, didžiosios katedros varpams išmušus šešias, čiučelą padegs ir visi sulaikę kvapą skaičiuos minutes iki kol sprogs jos milžiniška 1,8 metro galva. Kuo greičiau įvyks didysis sprogimas, tuo gražesnė bus vasara, tiki miestiečiai. O tada aikštė virs milžiniška griliavimo erdve ir kiekvieno garbės reikalas bus išsikepti dešrą laužavietės pelenuose.

Ciurichiečiai džiūgauja dėl ilgesnių darbo valandų, stebisi užsieniečiai. Taip, jie švenčia ne tik pavasarį, bet ir 1525 m. kovo 11 dienos (!) sprendimą, kad po lygiadienio darbo diena truks valandą ilgiau. Gi ilgai šviesu, ko gi nepadirbus ilgėliau? Protestantiška darbo etika!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *