Architektūra Ekskursijos Ciuriche Istorija Kultūra Miestas Naudinga info

Ciurichas tiksi pagal Šv. Petrą

Varpai – seniausi triukšmautojai. Pradžioje tarnavo kaip pavojaus signalai ir kvietė bendruomenę susirinkti, viduramžiais tikėjo, kad jų gausmas išbaido krušą ir išvaiko piktas dvasias ir demonus, o po reformacijos jie garsiai padalina dieną į daug mažų gabaliukų, kad prasmingai būtų praleistas kiekvienas valandos ketvirtis!

Seniausios mieste Šv. Petro bažnyčios bokšto laikrodis – ypatinga Ciuricho vertybė, nes visas miestas tiksi pagal jį!

TOP 5 tiksėjimo įdomybės:

Pirmas viešas

Pirmas ir iki XVIII a. vienintelis Šveicarijoje VIEŠAS miesto laikrodis, nepriklausęs jokiam vienuolynui, o tik miestui. Visi nusistatinėjo savo laikrodžius pagal jį – net rotušė!

Teisę į laikrodį

1368 m. įrengtas ant aukščiausiai iškilusio Šv. Petro bokšto, jis matomas iš bet kurios centro vietos, o į Ciuricho konstituciją netgi buvo įtraukta teisė į to laikrodžio matymą iš savo namo!

Didžiausias Europoje

Taip, jis didesnis nei Big Benas. Laikrodžio ciferblatas siekia 8,64 m!

Draugauja kaip Ciuricho varpai

Iki XIX a. pabaigos buvo populiarus ironiškas posakis „draugauja kaip ciuricho varpai“. Mat vienu metu skambėdavo ir Didžiosios katedros, ir Moterų katedros ir Šv.Petro bažnyčios varpai, keldami visišką kakafoniją. Kiekvienas skirtingai suderintas, kiekvienas stengėsi nustelbti kitą. O ciurichiečių klausa jautri beigi estetikos pojūtis – išlavintas. Tad nenuostabu, kad jie pritarė brangiam projektui perlieti varpus visose trijose bažnyčiose. Vardan garsų harmonijos. Koks tipiškas šveicariškas sprendimas – surasti kompromisą net ir varpams!

Varpų skambesys – iki Lietuvos

Turintys gerą muzikinę klausą iš karto pastebi ypač harmoningai suderintą visų miesto bažnyčių varpų skambesį. Visi kiti nesupranta kodėl, bet jaučia, kad labai malonu klausytis.

O Andrius Mamontovas tą skambesį parsivežė į Lietuvą ir sudėjo pavadinimu „Ciuricho varpai“ į savo sėkmingiausią albumą „Šiaurės Naktis. Pusė Penkių“.

Kam įdomu, kaip atrodo bokštas viduje, kam patinka kopti senoviškais, mediniais laipteliais, pačiupinėti milžiniškus varpus ir sužinoti, kaip jie veikia bei pasigrožėti nuostabia panorama: galima užsisakyti privačią ekskursiją po bokštą. 90 min turo kaina 150 CHF, nepriklausomai nuo dalyvių skaičiaus, bet ne daugiau nei 15 vienu metu. Užsakymus priima nuostabiai pasakojantis bokšto prižiūrėtojas el. paštu info@turmwart.com vokiečių bei anglų kalbomis.

Patarimas: užsakydami rinkitės laiką apie 10.30, kad galėtumėte gyvai stebėti įžymųjį 11 valandos varpų judėjimą ir gausmą. Neįtikėtinas pojūtis!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *