Ciurichiečiai Kultūra Miestas Tradicijos

Miesto valdžia leidosi į sorų košės kelionę

Kas dešimtį metų ciurichiečiai atšviežina partnerystę su Strasbūru, pristatydami jiems karštos košės.

Tradicija gimė 1456 m. iš lažybų, strasbūriečiams suabejojus, ar sąjungininkai ciurichiečiai sugebėtų laiku atvykti jiems į pagalbą. Limato miesto taryba leidosi į kelionę, prisikrovę į laivus ką tik išvirtos sorų košės puodų. Atvykus į Strasbūrą, ji buvusi dar tokia karšta, kad net nusiplikyti galėjai, byloja to meto istorikai.

2016 m. antrą liepos trečiadienį miesto valdžia su gausia palyda leidosi į tradicinę kelionę.  Maršrutas driekiasi 250 km penkiomis upėmis, sustojant šventiniams susitikimams penkiuose miestuose (Baden, Laufenburg, Rheinfelden, Basel, Breisach am Rhein), kur juos šventiškai pasitinka irgi viduramžiškai pasipuošę miestų tarybų atstovai.
Anksčiau jų kelionė tetrukdavo apie 20-22 valandas dar srauniomis ir nepakinkytomis upėmis. Dabar tam tenka sugaišti beveik tris dienas dėl 29 (šveicariškai tikslu!) kelio kliūčių, tokių kaip užtvankos, šliuzai ir vandens elektrinės.
Košė – Ciuricho, vynas – Strasbūro
Tradicija išlaikė visus privalomus atributus – senoviniai viduramžių laikų drabužiai, 15 metrų ilgio medinės irklinės valtys, išlydėjimo šventė Ciuricho žaliojoje aikštėje ant kalvelės Lindenhof. O šiek tiek patobulinimų džiugina miestiečius: košę verda miesto gurmanų šventovėje Sprüngli nebe sūrią, o saldžią, o jos ragavime kelionės dienos rytą dalyvauja šimtai miestiečių.
Jiems patvirtinus košės tinkamumą ir užgėrus ją Elzaso Pinot grigio, lygiai vidurdienį, po tradicinio patrankos šūvio, valtys leidžiasi į kelią.Visą Ciuricho miesto tarybą kartu su prezidente Corina Mauch kelionėje lydėjo gildijų atstovai, irkluotojai, miesto orkestro muzikantai, tik vienas tarybos narys lieka saugoti miesto. Dėl visa ko.
Net Bazelis laukia Ciuricho
Po trijų dienų tradicinio plaukimo dalyviai pasiekia tikslą – Elzaso sostinę Strasbūrą, kur visi drauge kabina ciurichiečių atvežtą dar karštą košę. Pakeliui abejuose upių krantuose minios vietinių ir atvykėlių mojuoja ir sveikina keliautojus, nes detali viešai skelbiama programa numato kiekvienos kelionės atkarpos laiką.
Penktadienį vidudienį juos pasitinka Bazelyje, kuris šveicarų folklore laikomas Ciuricho konkurentu. Ciuriche populiarus posakis: „Kas yra geriausia Bazelyje? Ogi traukinys į Ciurichą!“. Bazelis savo ruožtu atsikeršija, didžiausiame metų renginyje – užgavėnių karnavale – gausiais kalambūrais šaipydamiesi iš ciurichiečių. Irkluotojai juokauja, kad turbūt tai išimtinis atvejis, kai Bazelis tikrai laukia Ciuricho.
Strasbūras pasitiko šeštadienį
Šeštadienį garsia muzika ir tūkstančių strasbūriečių šūksniais keliautojus pasitiko Elzaso sostinė, buvo išdalinta tradicinė košė ir kiti ciurichietiški saldumynai, taryba su palyda dalyvavo šventiniame senamiesčio parade, o sekmadienį vyko ne mažiau svarbi šventės dalis – šaudymo varžybose rungėsi Ciuricho ir Elzaso šauliai.
Kita kelionė – 2026 m, užsižymėkite savo kalendoriuose ir atvažiuokite ragauti košės!
photo_560249950810893

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *