Ciurichiečiai Miestas

Ciuricho angelas

– Susitinkam po angelu, – sako ciurichiečiai. Ir visi supranta kur. Nes tik turistai susitikinėja prie didžiojo stoties laikrodžio ar ties informacine švieslente. Ciuricho angelas – tai 11 metrų ūgio ir 1,5 tonos sverianti išraiškingų moteriškų formų skulptūra pagrindinės miesto geležinkelio stoties 40 metrų aukščio palubėje.

Jos autorė Niki de Saint Phalle – prancūziškos ir amerikietiškos kilmės menininkė, garsėjusi visame pasaulyje savo NANOS skulptūromis. Tai – ryškių spalvų archetipinės motiniškos figūros, skirtos atsverti patriarchalinį visuomenės svorį galingu moteriškumu. O Ciuricho stočiai skulptorė sukūrė Angelą Saugotoją, nes „keliaujantiems labiausiai reikia jaustis saugiems“.

Į Limato ir Zylės (Sihl) santakos miestą šis moteriškas Angelas atskrido iš JAV 1997 m. rudenį Šveicarijos geležinkelių 150-tųjų metinių proga. Ne iškart ji buvo priimta su džiaugsmu, to meto medijose atvykėlė susilaukė ir nemalonių atsiliepimų, avangardinio meno nemėgėjai vadino ją vulgariu masyviu angelu ir storąja sparnuotąja Berta.

Bet štai jau beveik 20 metų ji šildo ir pripildo gyvybės didžiausios Šveicarijos stoties halę ir ciurichiečiai nebeįsivaizduoja savo populiariausios susitikimų vietos be milžiniško poliesterinio angelo saugotojo.

photo_635775753258312

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *