Ciurichiečiai Kultūra Miestas

Ciuriche menas ne tik atveria naujas perspektyvas

Pamatyti pasaulį iš dumblio perspektyvos, pasijusti atmosferos veiksmo viduryje, tapti meno kūrinio dalimi – tokius potyrius siūlo ekskliuzyvinė Olafur Eliasson paroda Ciuricho meno rūmuose.

Ciurichiečiai į ją veržiasi taip gausiai, kad akivaizdu tiki, jog geras menas yra efektyviausia vakcina prieš visus virusus.

Garsus danų-islandų kilmės menininkas kuria kitas realybes, naudodamas optines apgaules, žaidžia šešėliais bei oro temperatūromis ir kiekvieną lankytoją paverčia instaliacijos dalimi.

Centrinė instaliacija vadinasi taip pat, kaip ir paroda – „Simbiotinis matymas“. 400 kvadratinių metrų salėje – tamsu ir šilta, lyg stovėtum jūros dugne. Tolumoje, lyg per vandenį, girdisi roboto griežiama violončelė. O tiesiai virš galvų iš paslėptų purkštukų gimsta debesys ir lyg vandens paviršiuje liejasi spalvos, srūva šviesų bangos, formuojasi keisčiausi vaizdiniai.

Vieni meno mylėtojai sėdi pasieniui ant grindų, kiti įtakoja „dangų“ lėtai vaikščiodami, nes debesų formos, kryptys ir net spalvos priklauso nuo lankytojų kūnų šilumos ir judėjimo.

Simbiozė visur – mes vien tik savo buvimu veikiame, ir ne tik vienas kitą, bet ir visą aplinką. Tą pačią akimirką ir kuriame, ir esame kūrinio dalimi. Tą pačią akimirką mes žiūrime į dumblius, o jie savo milijonu akių stebi mus.

Meno magas O. Eliasson šia paroda kelia nepatogų klausimą, kaip žmonėms sugyventi su gyvūnais, su augalais ir kitomis gyvybės formomis žemėje. Ir čia pat atsako: svarbiausia yra pažvelgti iš kitos perspektyvos, suvokti, kad esame didesnės sistemos dalis ir, vietoj kovos bei konkurencijos, rinktis taikų bendrabūvį. Taikų bendrabūvį – ir su bakterijomis, ir virusais.

Paroda veiks iki kovo 22 dienos.

Meno rūmai – apgultyje. Eilės nutysusios iki pat gatvės.
Intaliacija „Dumblių akys”
Simbiotinio matymo salė – žalioje stadijoje

! Šis tekstas bei nuotraukos yra ciurichas.lt nuosavybė ir negali būti kopijuojama, perspausdinama ar kitaip platinama, išskyrus gavus redakcijos leidimą. Dėl leidimo rašykite ilona@ciurichas.lt Ačiū!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *