Aktualijos Ciurichiečiai Kultūra Miestas Tradicijos

Karvių parado gimtinėje – drambliai

Ciurichui patinka meno projektai dėl kilnaus tikslo, bet tik nedaugelis žino, kad būtent šiame mieste gimė idėja eksponuoti modernaus meno kūrinius miesto viešosiose erdvėse labdaringais tikslais, kuri išpopuliarėjo visame pasaulyje ir net turi savo pavadinimą: karvių paradas.

Idėjos premjera vyko 1986 m., kai miesto 2 tūkst. metų jubiliejaus proga ciurichiečiai išliejo 400 liūtų – miesto simbolių – skulptūrų ir, menininkams juos skirtingai apipavidalinus, išdėliojo po visą miestą. Visas miestas tą vasarą pasidalijo į dvi stovyklas – naujovės užtarėjus ir priešininkus. Vieniems jie atrodė puošmena, kitiems – nepagarba ir vizualinė tarša. Bet rudenį aukcione gerbėjai visus liūtus išpirko, o idėja ėmė nebesustabdomai plisti ir tobulėti.

1998 m. vasarą Ciurichą pergalingai užėmė 815 iš stiklo pluošto išlietų natūralaus dydžio karvių, kurias pirko kiekviena save gerbianti Ciuriche įsikūrusi kompanija, o 400 menininkų – profesionalių ir mėgėjų – pasamdyti jų puošybai. Rudenį aukcione dalis karvių parduotos už 1,4 mln. šveicariškų frankų ir lėšos paskirtos labdarai.

Po karvių 2001 m. atėjo suoliukų parado eilė, 2005 m. karaliavo meškiukai, 2009 m. – toną sveriantys vazonai ir 2019 m. – natūralaus dydžio reformatoriai cvingliai.

2020 metai – drambliukų metai.

Didžiausio Šveicarijos cirko Knie, įsikūrusio Ciuricho kaimynystėje Rappersvilyje, savininkai Franco ir Claudia Knie atvežė 60 išpuoštų drambliukų, nes jų „cirko istorija jau šimtmetį neatsiejama nuo azijietiškų dramblių“ ir jie norį nors taip atsidėkoti storaodžiams.

Drambliukus spalvino žinomi žmonės: spauda ypač mini Philą Collinsą, Romero Britto ir šveicarų komiką Emil Steinberger. Pastarojo drambliukas Nimil užstrigo muitinėje, todėl kol kas parade dalyvauja tik jo mini versija. Akivaizdu, kad už juos tikimasi gauti didžiausias sumas aukcione rudenį.

Gautas pelnas bus skirtas išsaugoti azijietiškiems drambliams 50 tūkstančių hektarų mišką Laose. Organizatoriai tikisi bent keleto šimtų tūkstančių frankų šiam kilniam tikslui.

Iki rugpjūčio 23 d. drambliukų paradas vyksta rožių miesto Rappersvilio Žuvies turgaus aikštėje, tada nuo rugpjūčio 26 iki spalio 11 d. persikels džiuginti keliautojų į Ciuricho oro uostą, o nuo spalio 14 iki 21 d. juos bus galima pamatyti Ciuricho pagrindinėje geležinkelio stotyje (Hauptbahnhof).

Aplankyti drambliukus verta – ir zoo sode tikrus, ir stotyje meniškus! 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *