Ciurichiečiai Kultūra Menas Miestas Naudinga info

Bausmė ir pagarba viename

Pasaulyje žinomas Ciuricho purškiko vardu, Harald Naegeli savo grafičiais protestuoja prieš miestų urbanizaciją, uniformiškumą ir šveicarišką „tvarkos maniją“. Taip jo meną supranta jis pats ir jo gerbėjų armija.

Nuo 1977 m. jis purškia keistus skeletus Ciuriche, 1981 m. nuteistas už nelegalius grafičius 9 mėnesiams kalėjime ir gavo 206 tūkst. frankų baudą. Bet nepurkšti jis negalėjo ir štai šiandien jis – pripažintas menininkas, kurio kūriniai vertinami ir saugomi.

2018 m. įvyko neįtikėtinas dalykas: 78-metis miesto nenaudėlis nusprendė legalizuotis ir paprašė leidimo papuošti Ciuricho simbolio – Didžiosios katedros – bokštų vidines sienas. Jam leido! Ir bažnyčios administracija, ir kantono valdžia. Su sąlyga, kad naudos piešiniui tik juodus, mėlynus ir sidabrinius dažus, jam už tai nemokės honoraro ir turės teisę nuvalyti grafitį po 4 metų. Taip gimė „Mirties šokis“ – susitaikymo su miestu, kuris jį baudė už meną, ženklas.

Visgi dar 2019 m. Vokietijoje meistras grįžo prie senų įpročių ir turėjo susimokėti 800 eurų baudą neprašytus flamingus ant Diuseldorfo namų sienų.

2020 m Naegelis paskelbė norintis praleisti paskutinius savo gyvenimo metus prie savo šaknų, mieste, kur studijavo ir praleido 40 metų iki išvijimo – Ciuriche. Jis solidarizavosi su mažomis įmonėmis, kurios patyrė finansinių sunkumų per karantiną ir padovanojo 50 savo grafičių įvairių namų savininkams, kviesdamas juos laikinai atleisti savo nuomininkus nuo mokesčių. Niekur neminima, ar visi savininkai labai apsidžiaugė jo kūriniais ant savo nuomojamų namų sienų…

Taigi, jis grįžo į Ciurichą ir karantino metu ėmė atsirasti vis naujų šokančių skeletų ant miesto sienų. Kantono valdžia neapsikentė ir pateikė skundą, o kai toks nesankcionuotas kūrinys atsirado ant prestižinių Dailės rūmų sienos, pastato valdžia pasiskundė ir suorganizavo jo nuvalymą, bet, susidūrus su gausiu menininko gerbėjų pasipiktinimu, skundą atsiėmė.

Pasipiktinimas buvo tokių galingų matmenų, kad vietoj baudos 80-metis grafitininkas gavo miesto apdovanojimą. „Jis – neįtikėtinai atkaklus su savo meninėm intervencijom“, taip apibūdino Naegelį miesto prezidentė Corine Mauch pranešime. Purškikas gaus 50 tūkst. frankų vertės apdovanojimą, o jo prieš 50 metų išpurkštos figuros nuo šiol bus valstybės saugomos po organiniu stiklu.

Bet pranešime valdžia priminė, kad nelegalūs graffiti mieste ir toliau yra baudžiama veikla. Taigi, Haroldas Naegelis – ta išimtis Ciuriche, kuri patvirtina taisyklę.

Nuotraukoje: vienas pirmųjų jo kūrinių iš 8 dešimtmečio – Undine. Ją rasite Schönberggasse 9. Nuo Paradeplatz važiuokite tramvajumi Nr.9 Hirzenbach kryptimi iki stotelės Kantonschule, tuomet paejėkite 5 min. pėsčiomis universitetų kvartalo gatvelėmis ir rasite tiek emocijų sukėlusią undinę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *