Architektūra Ciurichiečiai Kultūra Maršrutai Menas Miestas Naudinga info

Gražiausias pasaulyje policijos laukiamasis – Ciuriche

Jei turite laisvą valandžiukę ir esate šalia pagrindinės Ciuricho geležinkelio stoties (Hauptbahnhof), nepraleiskite progos apsilankyti miesto policijoje!

Vos 5 min ėjimo nuo stoties atsiveria iš išorės pilkas, klasicistinis policijos pastatas, bet tegu jūsų neapgauna tas pilkumas – ciurichiečiai irgi tokie: išoriškai nepriekaištingai kostiumuoti, o viduje spalvingai žydintys!

Ciuriche policija budi apsupta ryškiaspalvių gėlių ir ornamentų raštų, o ir lankytojus pasitinka šiltais oranžiniaisraudonais motyvais ištapytas laukiamasis, lyg sakytų „viskas bus gerai, čia išspręsime visas tavo problemas“.

Prieš gerą šimtmetį miestas nusprendė iki tol tarnavusį kaip našlaičių globos namai pastatą paversti policijos būstine. Pertvarkant, kad išsaugotų daugiau erdvės, buvęs skliautuotas rūsys transformuotas į pagrindinio įėjimo erdvę. Bet niūrus, tamsus holas netinka policijai, todėl nutarė jį pagražinti, tuo pačiu ir duodant darbo tuomet sunkiai išsilaikantiems miesto menininkams.

Konkursą laimėjo Augusto Giacometti (1877-1947), vadinamas spalvų meistru. Jis pasiūlė ryškias, bet šiltas, abstrakčių formų freskas, kurios suteikia holui ne tik šviesos, bet ir sakralinę aurą. Tai buvo kaip tik tai, ko reikėjo policijai!

Augusto vadovavo projektui, o freskas tapė kiti trys dailininkai – Jacob Gubler, Giuseppe Scartezzini ir Augusto mokinys, žinomas Ciuricho psichiatras (!) Franz Riklin, kartu su K. G. Jungu kūręs įžymiuosius žodžių asociacijų testus.

Komisija entuziastingai palaikė ir idėją pavaizduoti vienoje holo pusėje amatininkus, o kitoje mokslininkus. Šias freskas Augusto tapė pats. Sakoma, kad ne atsitiktinai Augusto, priklausęs masonų ložei, amatininkų pusėje nutapė mūrininkus, simbolizuojančius masonus.

Per trejus metus sukurtas ciurichiečių švelniai vadinamas Gėlyčių holas (Blüemlihalle) šiandien yra vienas svarbiausių meno kūrinių ne tik Ciuriche, bet ir Šveicarijoje ir jį galima pamatyti ne tik policininkams ir į juos besikreipiantiems, bet ir visiems meno mylėtojams! Dykai!

Aplankyti gėlyčių holą galima kasdien nuo 9 iki 11 ir nuo 14 iki 16 valandos.

Adresas: Amtshaus I, Bahnhofquai 3.

Būtinai turėkite galiojantį asmens dokumentą parodymui, o jei esate grupė iš daugiau nei 10 žmonių, turite susitarti dėl apsilankymo iš anksto.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *